Søg og du skal finde

I Børneantikvariatets bogsamling finder du antikvariske børnebøger – alle udgivet før årtusindeskiftet. Nærmere betegnet drejer det sig om udgivelser mellem 1960-1999.

Hvert årti har sine særegne kendetegn og værdier, som typisk kommer til udtryk i både forfatteres og illustratorers valg af tekst og billeder. Du vil sikkert hurtigt selv få en fornemmelse af dette, når du går igennem antikvariatets skønne udvalg.

For at understrege tidens betydning og afspejling i børnebøgerne er antikvariatets bogsamling derfor også opdelt i årtier.

Bøgerne placeres i samlingen efter deres oprindelige udgivelsesår – også i de tilfælde, hvor der er tale om genudgivelser. I samlingen 1960’erne kan du altså godt finde en bog, der er trykt efter år 2000, hvis bogens oprindelige udgivelse var før årtusindeskiftet. Antikvariatet bestræber sig dog på at tilbyde dig så mange originaludgivelser som muligt.

Du vil under hver bogpræsentation altid kunne finde oplysninger om den enkelte bogs konkrete udgave. 

Langt hovedparten af børnebøgerne er billedbøger, men du kan også være heldig at finde højtlæsning-/læs selv bøger. Her vil der dog som regel også være tale om bøger med illustrationer, idet disse vurderes som særdeles betydningsfulde som en del af en god børnebog.

Lær din bog at kende

Børneantikvariatets fornemmeste opgave er at finde nye kærlige hjem til de gode antikvariske børnebøger.

For at kunne skabe det bedst mulige match mellem en bog og et nyt hjem, er det derfor vigtigt, at du får mulighed for at danne dig et indtryk af de enkelte bøger.

Derfor præsenteres hver børnebog fra sin bedste side med en fin bogskrivelse med fokus på tre punkter: 

Normalt kan man hurtigt danne sig et indtryk af, om man tiltales af en bog eller ej.

Ofte behøver man kun en hurtig gennembladring af bogen – fænges man instinktivt af noget eller gør man ikke? Denne metode er ofte sjovere og mere givende end at læse et bogresumé, idet metoden appellerer til dit instinkt, fantasi, sanser ogæstetiske bevidsthed. 

Børneantikvariatets indehaver er super rutineret i denne metode – målet er, at du bliver det samme. 

Derfor præsenteres udvalgte illustrationer fra hver bog til din inspiration samt bogens første side for at give dig et indtryk af bogen som helhed fremfor resumé.

Har du nogensinde lagt mærke til, at en bog på dens første eller sidste side rummer en masse faktuelle oplysninger om bl.a. forfatter, illustrator, forlag, udgivelsesår osv.

Hos Børneantikvariatet får du selvfølgelig også disse oplysninger. Her vil du også kunne læse, om du har fat i en original udgivelse eller et genoptryk. 

Alle bogsamlingens bøger gennemgår et “syn- og skøn-tjek”, dvs. en vurdering af deres stand.

Børneantikvariatets udvalg består kun af velholdte børnebøger.  

Navneinskriptioner og hilsener i bøgerne anses af Børneantikvariatet som værende af stor værdi i form af både nostalgiske “stempler”, autencitets- og bæredygtigheds-“beviser”. Derfor kunne Børneantikvariatet aldrig finde på at fjerne disse forud for dit køb.

Da alle børnebøgerne netop har boet hos andre familier før dig, har de fleste af bøgerne forventeligt patina og nogle kan have en “ældre-lugt”. Men ingen er hærgede, overtegnede med krusseduller fra start til slut osv. Kravene for at indgå i antikvariatets samling er høje. Kun fordi, at Børneantikvariatet anser hver antikvarisk børnebog som noget helt særligt; som et “kunststykke” og tager æstetik alvorligt, er bøgerne alligevel inddelt i tre kategorier for stand udover dets almindelig patina.