Højtlæsning er magisk

Ældre børnebøger er utrolig smukke at placere på fornemmeste plads til skue! For mig er hver og en som det fineste kunstværk. Bøgerne pynter dog ikke kun i vores hjem; de bliver naturligvis også læst.

Gennem højtlæsning har jeg haft nogle af de allerbedste stunder med vores børn. Her oplever jeg en særlig nærhed og intimitet – lige dér, hvor vi begiver os ind på en fælles rejse i en imaginær verden og finder ro, glæde og samhørighed. Det er både terapeutisk og magisk på samme tid. Vi er der bare; lytter, tager ind og kan vende stort og småt fra historien, vores egen hverdag og verdenen udenfor; men alt indenfor samme referenceramme i tæt fysisk nærhed uden andet til at forstyrre.

Børn får så utrolig meget med på vejen fra stunder med højtlæsning. Jeg har oplevet, hvordan højtlæsning for vores børn har gjort dem begærlige efter at lære nyt og selvstændige i at opsøge viden. Via eksponering af mange fortællinger og illustrationer med forskelligartede ord, udtryk og billeder har de samtidig udviklet et meget nuanceret sprog og er blevet æstetisk bevidste.

De mange fortællinger og illustrationer har meget konkret synliggjort for dem og gjort dem åbne overfor, at der findes mange forskellige måder at leve – og være menneske – på. Via eksponering af mange forskelligartede ord, udtryk og billeder fra nogle af de bedste danske og internationale forfattere og illustratorer, har de samtidig udviklet et meget nuanceret sprog og er blevet æstetisk bevidste.

Ældre børnebøger hitter

Selvom vi har tre drenge meget tætte i alder, har de sjældent været enige om deres favoritbøger. Fælles for dem alle har dog været, at de har fundet størst glæde og forståelse i de ældre børnebøger, som opleves mere enkle og tilgængelige i både tekst og billeder sammenlignet generelt med nyere børnebogsudgivelser. Hver tidsperiode op gennem historien har haft sine egne udtryk, værdier og begivenheder, som naturligvis sætter spor – også i børnelitteraturen. Det er derfor helt naturligt, at de ældre børnebøger også afspejler tidligere tider, hvor hverdagslivet forekom mindre komplekst og i et roligere tempo.

 

 

          Kathrine 4 år (1984) med yndlingsbog

Barn af firserne

Født i 1980; er jeg selv et produkt af en tid, der var engang. Samtidig er jeg en stor nostalgiker. Allerede under min første graviditet begyndte jeg at købte bøger til vores første barn, for ingen havde deres overlevet fra hverken min eller min mands barndom. Heldigvis har jeg gennem årene genfundet mange af mine yndlings børnebøger fra dengang og opbygget en flot samling.

Det første fund fandt jeg på en støvet hylde godt gemt ad vejen i et antikvariat. Lynet slog ned – og det var stormende forelskelse ved første blik. Med ét blev jeg telepateret tilbage til Kathrine 4 år. Bogens gamle særegen duft, papirets kvalitet og illustrationernes tidstypiske streg og farvert. Ja; hvordan beskriver man sin første store kærlighed? Den duft; den berøring; den skønhed – jeg var solgt! Måske har du det på samme måde – ellers bare vent… 

Vi kan helt sikkert alle huske nogle af vores bedste barndomsbøger. Måske ikke titlen eller handlingen, men genser du billeder fra bogen, er du som regel aldrig i tvivl.  

Det er mit store håb, at du i Børneantikvariatets bogsamling også må genfinde nogle af dine gamle barndomsbøger, som du kan videregive til dine egne børn, børnebørn og oldebørn og skabe dejlige minderige oplevelser omkring.  Samtidig håber jeg selvfølgelig også, at du vil lade dig inspirere til at læse en hel masse, som du ikke havde adgang til dengang, men som du nu som voksen kan beslutte skal på jeres bogreol.  

Kærlige hilsner og god bogjagt, 

Kathrine