Der var engang…

Hos Børneantikvariatet finder du de bedste børnebøger udgivet i årtierne 1960-1990’erne.

Er du nostalgiker eller æstetiker vil du helt sikkert forelske dig i de ældre fortællingers indhold og form, illustrationernes udtryk, farver og streger samt papirets og den trykketekniske kvalitet.

Hvert årti har sine særegne kendetegn, værdier og udtryk –  som også har forplantet sig i børnebogslitteraturen op gennem tiden.

 

At kigge i og læse en ældre børnebog, der emmer af en tid, der var engang, er noget helt særligt og autentisk – og kan være en hel sanselig oplevelse i sig selv.

Alle er ikke lige heldige, at deres forældre har gemt de originale børnebøger fra barndommens værelse. Derfor giver Børneantikvariatet dig en enestående mulighed for, at du kan få opbygget en autentisk, flot og personlig bogreol til dine børn, børnebørn eller oldebørn, der også oser af minder fra din egen tid som barn.

Mission: Nye kærlige hjem 

Børneantikvariatets mission er at finde nye kærlige hjem til de skønne antikvariske børnebøger, hvor de kan blive en naturlig del af børn og voksnes fælles samvær, og hvor ro og nærvær må styrkes i hverdagen gennem fælles læseoplevelser.

Håbet er også, at bøgerne kan danne grundlag for væsentlige samtaler i den enkelte familie og bidrage til øget selvforståelse og selvværd hos børn. Gennem bøgernes fortællinger og illustrationer åbnes der for, at skabe større åbenhed og respekt for mennesker verden omkring os. 

Alt behøver dog ikke at handle om refleksion og læring. Børn møder verden naturligt gennem æstetiske indtryk, og sanser på et langt højere plan end voksne, derfor er nydelsen og oplevelsen af en smuk billedbog også meget betydningsfuld.

Sæt derfor de smukke ældre børnebøger synligt og tilgængeligt frem for børnene – og lad dem blive en naturlig og vigtig del af børns opvækst og daglige liv – til gavn og glæde for både øje og sind.

Bæredygtighed & børnebøger

Bæredygtighed er en absolut hjerne- og hjertesag for Børneantikvariatet. At give nyt liv og hjem til en antikvarisk børnebog er bæredygtighed, når det er bedst. Det er det fordi, vi i gennem brug og værdsættelse af disse bøger samtidigt yder respekt mod vores klode, hvis ressourcer vi alle skal passe godt på.

Derfor anser Børneantikvariatet også navneinskriptioner og hilsener i bøgerne som et synligt, autentisk og bæredygtigt stempel. Når du køber en bog hos Børneantikvariatet, får du dog også dit eget klistermærke med, som du kan skrive barnets navn på og sætte i bogen for at vise, hvem der er den nye ejer.

At købe børnebøger hos Børneantikvariatet er altså bæredygtig handel på allerbedste manér og så får du oven i købet et unikt produkt i høj kvalitet. Bedre bliver det ikke.

Hjemme i antikvariatet – mød indehaveren

Mit navn er Kathrine, og jeg er den lykkelige indehaver af den store bogsamling, som jeg passer hver dag med den største glæde, omsorg og kærlighed. Jeg bliver lige forelsket hver gang, at en ny ældre børnebog kommer til samlingen.

Børneantikvariatet holder til i mit hjem i Sæby i Nordjylland – i en 100 år gammel villa fyldt med historie og nostalgi. I en af vores smukke gamle stuer står bogsamlingen i fine bogreoler. For mig er hver og en som det fineste kunstværk, og derfor skal de stå fremme til skue. 

Højtlæsning er magisk

Man bør altid lade sine rum pynte med bøger, men helst skal de jo også læses. 

Gennem højtlæsning har jeg haft nogle af de allerbedste stunder med vores børn. Her oplever jeg en særlig nærhed og intimitet – lige dér, hvor vi begiver os ind på en fælles rejse i en imaginær verden og finder ro, glæde og samhørighed.

Det er både terapeutisk og magisk på samme tid. Vi er der bare; lytter, tager ind og kan vende stort og småt fra historien, vores egen hverdag og verdenen udenfor; men alt indenfor samme referenceramme i tæt fysisk nærhed uden andet til at forstyrre. 

Og uden, at vi eller de måske altid er bevidste om det, udvikler børn sig både menneskeligt og fagligt via højtlæsning. Det er som at skjule spinat i smoothie –  sundt og lækkert, men meget lidt synligt.

Barn af firserne

Min mand og jeg har tre drenge. Alle har de tilfælles, at de har fundet størst glæde og forståelse i de ældre børnebøger, som forekommer dem mere enkle og tilgængelige i tekst og billeder og som afspejler tidligere tider, hvor hverdagslivet forekom mindre kompleks og i roligere tempo.  

Født i 1980; er jeg selv et produkt af en tid, der var engang. Samtidig er jeg en stor nostalgiker. Allerede under min første graviditet påbegyndte jeg en bogsamling til vores børn, for hverken min mand eller jeg havde bøger fra vores barndom i god stand. 

Det første fund fandt jeg hengemt bagerst i et antikvariat. Lynet slog ned; en stormende forelskelse ved første blik. Med ét blev jeg telepateret til lille Kathrine. Den gamle særegen duft, papirets kvalitet og illustrationernes tidstypiske streg og farver – jeg var solgt!

Vi kan helt sikkert alle huske nogle af vores bedste barndomsbøger. Måske ikke titlen eller handlingen, men genser du billeder, er du som regel aldrig i tvivl.  

Det er mit store håb, at du i bogsamlingen må genfinde bøger, som du husker fra din egen barndom og inspireres til nye, som du kan videregive til dine egne børn, børnebørn og oldebørn og skabe dejlige minderige oplevelser omkring disse.    

Rigtig god bogjagt.

Kathrine (1984) med yndlingsbog